Światowy Dzień Pszczół

 
Zgadnijcie czyje jest dzisiaj święto.
 
 
W marcu krążą nad rośliną.
W kwietniu każdy kwiat zapylą.
W maju nektar już zbierają.
Głośno bzyczą i fruwają.
Zbiorą z sadów i rzepaków,
Z każdej łąki, z wielu kwiatów.
W czerwcu pszczoły czerw składają
I akacje nazbierają.
W lipcu leją nektar z lipy.
W sierpniu z gryki i gorczycy.
Wrzesień – wrzos i nawłoć zbiorą.
W październiku nic nie biorą.
W listopadzie miód zjadają.
W grudniu ramki pomniejszają.
W styczniu tworzą czarną kulę,
Bo gdy zimno, to się tulą.
W lutym oblot robią w koło,
Gdy słonecznie jest wokoło.
Tak, co roku nasze pszczółki,
By móc latać na pożytek.
Ten rytuał powtarzają,
Bo są bardzo pracowite
/Jolanta Wybieralska/
 

Dzisiaj przypada ustanowiony przez ONZ Światowy Dzień Pszczół. Myśląc o pszczołach mam na myśli nie tylko pszczoły miodne, ale także pszczoły samotnice lub puchate trzmiele. Blisko od 50 milionów lat żyją na Ziemi, a ich rola w utrzymaniu ekosystemu jest nieoceniona.
Pszczoły to nadrodzina owadów z rzędu błonkoskrzydłych i jest ich blisko 20 tysięcy gatunków. Większość  prowadzi samotniczy tryb życia lub stworzyły wyjątkowo skomplikowane struktury społeczne. Odpowiadają za zapylenie 70% gatunków roślin uprawnych na świecie. Ich wyjątkowe umiejętności zapewniają lepszą jakość warzyw i owoców, ale także podnosząc wydajność wszelkiego rodzaju upraw. Są na świecie takie gatunki roślin, które bez zapylenia przez pszczoły nigdy by nie owocowały np.: migdały. Czy wiecie jakie owoce i warzywa taka mała istota zapyla, dając nam niesamowie dobrodziejstwa do spożycia?
Są to: agrest, ananas, arbuz, awokado, bakłażan, borówki, bób, brokuł, brukselka, brzoskwinie, cebula, cukinia, cytryna, czarne jagody, czereśnie, czosnek, dynia, fasola, grejpfrut, groch, gruszka, gryka, herbata, jabłka, jeżyny, kabaczek, kakaowiec, kalafior, kapusta, kawa, maliny, mandarynka, marchew, melon, morele, ogórek, papryka, pietruszka, pomarańcza, pomidor, porzeczki, poziomki, rzeżucha, rzodkiewka, seler, słonecznik, szczypiorek, śliwki, truskawki, winogrono, wiśnie i żurawina. Czy wśród wymienionych owoców i warzyw znalazłeś swoje ulubione? Więc czy nie warto dbać o pszczoły?
Pszczoły odpowiadają także za tworzenie różnych ekosystemów lądowych, ponieważ zapylają rośliny dzikie, które produkują tlen niezbędny do życia. Gdyby pszczoły wyginęły, świat przestałby istnieć.
Niestety od kilku lat obserwujemy proces wymierania pszczół i jest to problem na skale światową. Często zdarza się, że pszczoły robotnice wylatują z ula i już nigdy do niego nie wracają, a co za tym idzie czerw pozostaje bez opieki, a zatem kolejne pokolenie zakończy swój żywot. BZ bardzo dużym prawdopodobieństwem możemy za to winić używane przez ludzi pestycydy, które wpływają na zmiany układu nerwowego u pszczół. Chodzi tu o pogorszenie pamięci owadów i ich poczucia kierunku.
To co jeszcze przyczynia się do wymierania pszczół to tak zwane nowoczesne rolnictwo. Brakuje miedz, zadrzewień śródpolnych, starych drzew, skarp, śródpolnych stert kamieni gdzie mogłyby owady się ukryć i założyć gniazda. Zmieniły się również same uprawy i brakuje gatunków roślin nektarujących. Monokulturowa uprawa, która daje pokarm przez krótki czas, a po przekwitnięciu nie zapewnia pożywienia. Rozwiązanie jest dość proste, powrót do dawnych miedz i zadrzewień śródpolnych które opływały w roślinność miododajną.
Czy wiecie kto zamieszkuje ul?
Taki ul może zamieszkiwać nawet 50 tysięcy pszczół, a życie takiej pszczółki wynosi 40 dni. Najważniejsza w ulu jest Królowa – matka, około 2,5 tysiąca trutni (chłopaków) oraz od 20 do 50 tysięcy robotnic.
Zobaczcie film, a wszystkiego się dowiecie.
Zajrzyjcie też do ula i dowiedzie się czym tak naprawdę zajmują się pszczoły, polecam serdecznie a oprowadzać Was będzie pszczółka Kaja.
W tym filmie zobaczycie gdzie i jak pracują pszczoły.
A tutaj dowiecie się czego boją się pszczoły i co im zagraża.
 
Co możesz zrobić, aby ochronić pszczoły i zapewnić ciągłość bioróżnorodności?
1. Możesz posadzić lub wysiać na ogródku, balkonie rośliny miododajne, czyli takie, które dostarczają nektary i pyłku. Ważne aby były to rośliny kwitnące od wiosny do jesieni, wtedy stołówka pszczół zawsze będzie pełna smakołyków.
2. Jeśli masz ogródek pozostaw w nim część dziko rosnącą, pszczoły będą mogły tam założyć gniazda i nikt im ich nie zniszczy. Nie grab, ani nie pal liści czy trawy, stanowią one miejsca kryjówek dla pszczół.
3. Przygotuj poidło dla pszczół, ale pamiętaj o regularnym nalewaniu wody i czyszczeniu.
4. Poproś, aby bliscy na ogródku nie używali insektycydów czy pestycydów, to zabija nie tylko pszczoły.
5. W sklepie wybieraj produkty rolnictwa ekologicznego, wolne od GMO i co najważniejsze ich produkcja nie zagraża pszczołom i jest przyjazna środowisku.
5. Zaopatruj się w miód od certyfikowanych lub lokalnych rolników.
6. Zbuduj hotel dla dzikich pszczół.
/www.ekokalendarz.pl/
A poniżej jakie hotele możemy stworzyć:
Może wybierzecie się z bliskimi na łąkę i spróbujecie zamienić się w takie pszczółki. Zabierzcie ze sobą pędzelek, a następnie przy jego pomocy zbierajcie pyłek z kwiatów, a przemieszczając się do następnego tego samego ganku ponownie go dotykajcie pędzelkiem. Tak przecież robią pszczółki.
 
A może sami wykonacie swoją pszczółkę, aby o nich pamiętać. Wystarczy żółty i czarny papier, klej, nożyczki i jeśli macie czarny drucik kreatywny. Z żółtego papieru wytnijcie owalny kształt, dwa żółte serduszka najlepiej tej samej wielkości. Z czarnego papieru wytnijcie paski i oczy, a z drucika zróbcie czułki przypominające literę V. Czas poprzyklejać oczy, paski, od tyłu serduszka za ich czubek oraz czułki. I pszczółka gotowa.
 
Pozdrawiam
Pani Agnieszka