Zajęcia z przyrody

Czy wiecie, że chwasty mają swoje święto. 28 marca obchodzimy Dzień doceniania chwastów. Dla wielu z nas chwast to roślina niepotrzebna w ogrodzie. Zaśmiecająca piękny krajobraz. Ale tak naprawdę chwasty to bardzo ważny element ekosystemu. Chwasty są silnie, agresywne i odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz trudne warunki glebowe. Szybko wzrastają i się wysiewają dużą ilością nasion. Chętnie korzystają z pomocy wiatru, ptaków, zwierząt leśnych, ale także naszych butów czy nogawic spodni, aby dostać się na wspaniałe równe tereny trawy. Chwasty zmniejszają plony zabierając przestrzeń, substancje odżywcze czy wodę.

A jak określilibyście czym jest chwast? Chwast to każda roślina, która rośnie tam gdzie nie powinna. To co dla jednych jest chwastem, dla innych może być skarbem natury.

Oprócz walorów wizualnych (wiecie, te maki, kąkole, chabry, niezapominajki, rumianki i inne) warto zwrócić uwagę na pozytywną rolę chwastów w ekosystemach, których są nieodłączną częścią. Niektóre chwasty wpływają korzystnie na jakość gleby, wiele mówią o stanie ziemi – po rodzaju chwastów możesz dowiedzieć się jaką masz ziemię w ogrodzie. Chwasty o długich, mocnych korzeniach wydobywają azot, minerały i pierwiastki śladowe z głębokich warstw ziemi na powierzchnię. Z jednej strony ich korzenie wydzielają substancje stanowiące pokarm mikroorganizmów glebowych przez co pozytywnie wpływają na życie biologiczne gleby, a z drugiej przechowują wydobyte z głębi ziemi składniki pokarmowe w łodygach i liściach, które później stać się mogą zielonym nawozem. Dodatkowo chwasty z głębokim systemem korzeniowym, rozmiękczają i nawilgotniają glebę wodą położoną w niższych warstwach oraz utrudniają wysychanie i erozję gleb oraz wymywanie substancji pokarmowych. Niektóre gatunki wydzielają substancje chemiczne stymulujące kiełkowanie roślin uprawnych. Dzięki chwastom wzrasta bioróżnorodność, gdyż żerują na nich owady (stanowiące podstawę wyżywienia licznych ptaków), a także ptaki i inne zwierzęta. Warto zwrócić uwagę, że kwitnące o różnych porach roku chwasty stanowią bazę pokarmową dla owadów zapylających. Chwasty od zawsze były wykorzystywane przez człowieka jako żywność, środek leczniczy i kosmetyczny. Chwasty można jeść nie tylko przez wzgląd na ich właściwości lecznicze, ale również smakowe.

Niestety wiele gatunków popularnych niegdyś chwastów obecnie zagrożonych jest wyginięciem, przede wszystkim tych, które związane są z uprawami rolnymi (chwasty segetalne). Zanikają również niektóre gatunki chwastów ruderalnych (występujące przy osadach ludzkich, przy drogach, koło budynków i płotów, na nasypach kolejowych). Na zanikanie chwastów niestety ma w głównej mierze wpływ człowiek i jego działalność. Koszenie, porządkowanie, nawożenie to tylko nieliczne czynniki wpływające na zanik chwastów. A jak nie ma chwastów to nie ma motyli ani pszczół, nie ma zapachu kwiatów. Każdy z nas może zadbać o chwasty, pozwólmy im rosnąć w ogródkach, na skarpach czy trawnikach przydrożnych. Możemy też założyć chwastowy ogródek, kwietną łąkę. Chwasty możemy wykorzystać do poprawiania jakości gleby w ogródku, stosując chociażby zielony nawóz z chwastów. Poniżej podaję link do atlasu chwastów. Warto do niego zajrzeć zanim zaczniemy wykopywać i pozbywać się ich z ogródka.

https://www.atlas-roslin.pl/atlas-chwastow.htm

A dla łakomych brzuszków i uwielbiających rośliny w kuchni polecam zapoznać się z blogiem na temat dzikich jadalnych roślin w kuchni. https://lukaszluczaj.pl/category/dzikie-rosliny-jadalne/

A może sami spróbujecie wykonać atlas chwastów. Idzie wiosna, rośliny budzą się do życia, wystarczy idąc na spacer, na rower czy rolki zerwać kilka roślin, zasuszyć, a potem samodzielnie podpisać i umieścić w segregatorze.

A czy nadal podglądacie ptaki? W klekusiowie (klekusiowo.pl, www.bocianyonline.pl) jeszcze spokój, chociaż w zagrodzie kilka sarenek znajdziemy, ale już w Kozubszczyźnie bocian szykuje gniazdo. (lookcam.pl/kozubszczyzna-bociani-azyl-gniazdo-na-slupie/)

 
No i czas na troszkę rozrywki

źródło: ekokalendarz.pl

Podglądajcie naturę, bo budząc się do życia jest wspaniała.

Pozdrawiam

Pani Agnieszka